Goud en zilverkoorts in Hengelo

Tot voor kort leidde het Nederlandsche Inkoopkantoor een rustig bestaan op een bedrijventerrein in Enschede. ”Daar kregen we hooguit een klant per dag”, verteld een medewerker. Maar het bezoek nam hard toe, dat het bedrijf in Februari verhuist naar een winkel in Hengelo. ”Nu hebben we de hele dag aanloop.” Waarom u dit moet lezen? Omdat al die mensen in Hengelo gouden en zilveren sieraden, munten en voorwerpen komen omruilen tegen hare contanten. Het Inkoopkantoor verkoop de oogst weer door aan raffinagebedrijven, die alles omsmelten tot broodjes puur zilver of goud.

De stormloop in Hengelo heeft economische betekenis. Welke, is de vraag. Goud ging sinds 2007 van 500 naar 1.000 euro per troy ounce (ruim 31 gram). Zilver is bijna verdrievoudigd – van 12 naar 34 euro – en dat binnen een jaar. Eind april knalde het weer met 30 procent naar beneden. ”Zilver trok veel speculanten en steeg daardoor exponentieel in prijs”, zegt Peter Vermeulen, columnist van Inveztor.nl en belegger in grondstoffen en  exploratiebedrijven. ”Dan is de correctie ook de te heviger.”

Mijnbouwbedrijven kunnen hun zilver en goud al verkopen voordat ze het uit de grond halen. die contracten voor toekomstige levering heten futures en worden verhandeld via de grondstoffenbeurzen. De beurzen verplichten kopers en verkopers hun risico’s af te dekken door middel van margine-verplichtingen. Omdat de zilverprijs zo grillig bewoog, besloten de beurzen de dekkingseis in korte tijd te verhogen met liefst 84 procent. Speculanten die geen extra geld konden reserveren, moesten gedwongen zilver futures verkopen. Dat bracht ook een verkoopgolf in zilver op gang. Goud daalde ook wel wat, maar veel minde hard. De goud-margin nam ook nauwelijks toe.

”De lange-termijntrend naar boven in beide metalen is nog intact”, gelooft Vermeulen. Zilver wordt gebruikt in chips en andere producten die erg zwang zijn. Goud is van oudsher een vluchthaven voor mensen die het financiële stelsel niet vertrouwen. en dat vertrouwen blijft minimaal, zeker zolang Ierland, Griekenland en Portugal failliet krijgen te gaan, en vele banken met hen.

Particuliere beleggers die dit wantrouwen delen, kunnen ETF’s kopen, trackers die de goud- en zilverprijzen volgen. ”Bij voorkeur die van de Zürcher Kantonal Bank”, zegt Vermeulen. ”De Zwitsers beleggen uitsluitend in fysiek zilver.” Spreid dan wel je aankopen – er komen zeker nieuwe incidenten, en nieuwe prijsdips.

Blijft de vraag naar al dat aanbod in Hengelo: waarom juist nu? ”Mensen pakken gewoon hun winst”, denkt de medewerker van het Inkoopkantoor. ”Ze letten niet zo op de prijzen”

Joost Ramaer
Bron: NRC Handelsblad