Beleggen in Edelmetalen

Beleggen in Edelmetalen

Tegenwoordig is het voor veel mensen steeds makkelijker om te investeren in handelsproducten. Met name de cryptomunt is een erg populaire belegging. De laatste jaren is echter ook gebleken dat er steeds meer mensen beleggen in edelmetalen, zoals goud en zilver.

Investeren in edelmetalen wordt gedaan door zowel professionele beleggers als mensen die minder ervaring hebben met beleggen, maar waarom is het juist nu zo populair? Op deze pagina leest u waarom beleggen in edelmetalen een verstandige keuze kan zijn, op welke manieren u dit kunt doen, en hoe ook u kunt beginnen met investeren in edelmetalen.

Meer informatie? Neem contact op

Waarom beleggen in edelmetalen?

Er zijn verschillende redenen te benoemen waarom veel mensen investeren in edelmetalen. Om te beginnen is de koers van goud en zilver minder volatiel dan die van aandelen en cryptomunten. Een reden dat de koers van goud redelijk stabiel is, is omdat het een schaars product is. Als al het goud dat ooit is opgegraven zou worden samengesmolten tot een kubus, zouden de afmetingen slechts 20 × 20 × 20 meter zijn, om u een idee te geven van de hoeveelheid goud die beschikbaar is.

Zilver is minder schaars dan goud, maar toch is de koers van zilver relatief stabiel. Een verklaring hiervoor is dat zilver, net als goud, minder sterk reageert op financieel mindere tijden. Aandelen en cryptomunten kunnen hier wel flink op reageren. Dit was duidelijk te zien in de kredietcrisis van 2008. Vrijwel alle beurskoersen zakten in, terwijl de koers van goud juist steeg.

Dit betekent natuurlijk niet dat de koers van goud en zilver niet kan dalen. Bij beleggen moet u er altijd rekening mee houden met het risico dat koersen kunnen dalen. Dit geld dus ook voor beleggen in edelmetalen.

Wat edelmetalen ook een interessante belegging maakt, is dat de koopkracht ervan wordt behouden. Dit houdt in dat u met goud ongeveer hetzelfde kunt kopen als wat u er 20 jaar geleden mee kon kopen. Bij valuta’s zoals de euro of de dollar is dit niet het geval. Die krijgen namelijk te maken met inflatie.

Als u in de jaren negentig een koopwoning wilde kopen, kostte dit u volgens het CBS gemiddeld ongeveer 95.000 euro, terwijl u in 2021 gemiddeld 400.000 euro kwijt bent aan uw nieuwe huis. Maar als u met goud een woning had willen kopen, kostte het u in 1995 ongeveer 10 kg goud, terwijl het u in 2021 nog maar 7,8 kg goud kost. Dus hoewel de woning in euro’s gemiddeld met ruim 300.000 is gestegen, is de prijs ervan in goud zelfs gedaald!

Wilt u meer weten over het investeren in edelmetalen?

Hoe kan ik beleggen in edelmetalen?

Er zijn grofweg twee manieren waarop u kunt investeren in edelmetalen. U kunt de edelmetalen fysiek kopen en zelf beheren, of u kunt het extern opslaan. Beide manieren kennen voordelen en nadelen.

Wanneer u het goud of zilver fysiek koopt, hebt u zelf toezicht en controle over uw investering. Bij externe opslag van edelmetalen is dit niet het geval. U hebt hierbij geen invloed over wat er met uw investering gebeurt.

Daarbij zitten er kosten verbonden wanneer u uw goud of zilver extern opslaat. U betaalt jaarlijks een bedrag voor de opslag van uw investering. Wanneer u het fysiek aankoopt, bent u zelf verantwoordelijk voor de opslag.

Bovendien kunt u het goud en zilver anoniem bewaren wanneer u het fysiek aankoopt. Dit wordt officieel namelijk niet gezien als een belegging maar een gewone koop, wat u kunt vergelijken met het kopen van sieraden. Wanneer u het goud of zilver extern opslaat is het wel een officiële beleggingsaankoop, wat betekent dat hij op naam van de klant moet worden bewaard.

Wel is het zo dat de aankoop van goud en zilver duurder is als u het fysiek aanschaft. Dit betekent echter niet per se dat u hierdoor ook duurder uit bent, want voor externe opslag moet u jaarlijks opslagkosten betalen. Met deze kosten bent u na circa vijf jaar al duurder uit dan wanneer u het koopt om zelf te bewaren.

Wij adviseren daarom dan ook om het goud of zilver fysiek aan te kopen, en bieden daarom niet de optie om het goud extern op te slaan. Wilt u meer informatie of advies over de aankoop van edelmetaal? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Neem contact met ons op
Investeren bij Het Nederlandsche Inkoopkantoor

Investeren bij Het Nederlandsche Inkoopkantoor

Bij Het Nederlandsche Inkoopkantoor kunt u sinds 1979 op een veilige, en discrete manier goud en zilver aankopen zonder levertijden, en ook verkopen. Hierbij speelt transparantie een cruciale rol. Wij vinden het belangrijk dat u weet met wie u van doen heeft en hoe wij onze zaken regelen

De baren die wij leveren zijn geproduceerd door erkende edelmetaalbedrijven die de regels van de toezichthouder LBMA (London Bullion Market Association) naleven. Hiermee staat u garant dat de edelmetalen die bij Het Nederlandsche Inkoopkantoor worden aangeschaft voldoen aan de Internationale standaarden.

De aankoop van goud en zilver kan bij ons volledig anoniem

U kunt bij ons op veel verschillende manieren betalen. Zo kunt u edelmetalen aanschaffen met contant geld of de pinpas, maar wij accepteren ook online betalingen en zelfs Bitcoin.

Verder kunt u bij ons terecht voor deskundig en vrijblijvend advies over goud en zilver. Wij van Het Nederlandsche Inkoopkantoor doen wat we beloven. Tijdens onze openingstijden kunt u ten alle tijden met ons in contact komen, en bent u welkom in één van onze vier filialen (Hengelo, Deventer, Apeldoorn en Oldenzaal) voor een goeie bak koffie.

Meer informatie of een vrijblijvend gesprek?