Bitcoin of een oude rijksdaalder? ‘Als de elektriciteit uitvalt, heb je niks aan je bitcoin’

De waarde van de bitcoin explodeert. En een rijksdaalder uit 1898 wordt geveild voor 450.000 euro. Investeer ik in echte muntjes of virtuele? Ik vraag het aan Teun Koopman, taxateur van Het Nederlandsche Inkoopkantoor in Oldenzaal.

De Oldenzaalse zaak koopt en verkoopt waardevolle dingen. Sieraden, postzegels, goud en zilver. En munten. Komt er wel eens iemand een bitcoin kopen? Nee, lacht Koopman. „Maar je kunt wel munten kopen met bitcoins”. Een risicomunt wisselen voor een minder risicovolle munt dus. Goud en zilver is vrij waardevast. Gouden tanden dus ook, maar munten kun je verzamelen. En een zeldzame heeft waarde.

Bovendien is echt geld ook emotie, zegt Koopman. Hij heeft gelijk. Aan de muur hangt een poster met alle Nederlandse guldenbiljetten ooit. De vuurtoren op de 250 gulden, die was prachtig. „Vind je die mooi?”, glimlacht Koopman. Hij haalt een setje bankbiljetten. Vijf gulden, tien gulden, de snip, alles zit erbij. Knisperend glad. Zelf gestreken? „Haha, dat kan volgens mij niet eens. Ze zijn bijna als nieuw. Alleen de 50 gulden heeft een klein knikje.”

De rijksdaalder die op de veiling zoveel opbracht kent hij wel. „Dat was echt een rariteit. Iedereen die in deze wereld zit volgt dit.” Wie zoiets koopt is verzamelaar én investeerder. „Het zijn mensen met geld, die zo’n bedrag ervoor over hebben, als belegging.” Je hoopt dat het meer waard wordt. Net als de bitcoin?

Een bitcoin, dat is niks. Alleen code.” Het heeft geen historie en geen emotie. Geen kind vindt een bitcoin en rent blij naar de snoepwinkel. „” Hier, kijk eens”, zegt Koopman enthousiast. Hij laat een klein muntje zien. Gladgesleten in talloze broekzakken. „Een duit uit 1766. Ik vind dit bijzonder.” Waardevol? Nauwelijks. Het gevoel zit in het idee. „Zo’n oud ding, zo lang bewaard gebleven. Dat spreekt toch veel meer tot de verbeelding?”

Denk je een zeldzame munt te hebben, zoek hem dan op in een catalogus. Vertrouw niet alleen op Google. „Internet is een zegen, maar er staan ook veel leugens op. Regelmatig komen hier mensen die denken dat hun munt waardevol is. ‘Ik heb die 2 euro-munt uit 2002 en op het internet staat dat die 600 euro waard is’, zeggen ze dan.”

Koopman moet ze teleurstellen: het internet staat vol onzin. Maar soms is het raak. „En dat gebeurt ook regelmatig.” Koopman houdt van munten. „Wat als er ineens geen elektriciteit meer is? Dan heb je niks meer aan je bitcoin.”

Bron: https://www.tubantia.nl