Eén gulden voor vijf guldens inwisselen - Het Nederlandsche Inkoopkantoor

Eén gulden voor vijf guldens inwisselen

Guldens zijn een uitstekende belegging. Vijf guldens voor één gulden? Dat verbaasde mij nu ook: hoe kan één gulden nou vijf gulden waard zijn?

 

Jeremy Gruppelaar van het Nederlandsche inkoopkantoor legt uit. Tot en met 1967 heeft Nederland zilveren guldens gemaakt. In die tijd, ruim 50 jaar geleden alweer, was die gulden gewoon een wettig betaalmiddel: dus één gulden waard. Na 1967 heeft de Nederlandse overheid bepaald om de guldens niet meer van zilver maar van nikkel te maken. Dit heeft de overheid gedaan omdat het zilver dat gebruikt werd om een gulden te maken gewoonweg te duur was.

 

Nu, 50 jaar later, is het zilver zo duur geworden dat de zilverwaarde van een dergelijke gulden maar liefst vijf guldens is. Natuurlijk is een gulden al lang geen wettig betaalmiddel meer, maar het omrekenen naar guldens maakt zo wel heel duidelijk hoe hoog de zilverprijs nu staat: 5 gulden is omgerekend € 2,27.

 

“Een zilveren gulden is een ontzettend goede belegging geweest”, zegt Jeremy Gruppelaar van het Nederlandsche inkoopkantoor. Veel mensen hebben onbewust nog wat guldens liggen; waarschijnlijk niet om te speculeren op de zilverprijs, maar die hoge zilverprijs is natuurlijk leuk mee genomen. De waarde van een gulden is nu zo hoog dat het de juiste tijd is om ze van de hand te doen.

 

Natuurlijk kopen wij bij het Nederlandsche inkoopkantoor ook andere munten. De meeste gouden en zilveren munten zijn de laatste jaren alleen maar in waarde gestegen door de hoge edelmetaal prijzen. Taxatie is altijd gratis en vrijblijvend. Schroom dus niet om een bezoekje te brengen aan de Oldenzaalsestraat 201 in Hengelo. U kunt natuurlijk ook eerst onze website bekijken of even bellen (website www.hetinkoopkantoor.nl, telefoonnummer 074 – 750 52 56)

 

krant advertentie hengelo's weekblad