Keurtekens goud en zilver - goudmerkje - goudmerk - keurmerk
Goud, Zilver, Munten, Postzegels, Horloges, Diamanten inkoop en verkoop

Keurtekens in goud en zilver

Keurtekens

Gouden en zilveren sieraden zijn in de meeste gevallen voorzien van keurtekens. Keurtekens zijn stempels die het goudgehalte of zilvergehalte waarborgen. In Nederland is het zelf verplicht als gouden en zilveren sieraden verkocht worden dat ze voorzien zijn van deze stempels.

Keurtekens goud

keurtekens goud, 14 karaat, 18 karaat, 20 karaat en 22 karaat
In Nederland is 14 karaat goud het meest voorkomend bij gouden sieraden. 14 karaat betekend dat het uit 14/24e deel goud bestaat. In procenten gezien is dat 58,5%. In 14 karaat sieraden staat daarom ook een stempel met het getal 585. Dat betekent dus eigenlijk het goudgehalte in duizendsten. Hieronder ziet u de officiële keurtekens van 14, 18, 20 en 22 karaat goud. Deze keurtekens zijn in Nederland officieel en zijn gewaarborgd door de EWN (Edelmetaal Waarborg Nederland)

 

Keurtekens zilver

Keurtekens zilverOok zilver is in Nederland officieel gekeurd met keurtekens. Ook bestaat er in zilver een verschil in gehaltes. Eerste, tweede en derde gehalte zilver. In procenten is dat 92,5, 83,5 en 80% zilver. Sterling zilver is ook een bekende benaming voor zilver. Sterling zilver is het zelfde als eerste gehalte zilver. 925/1000e ofwel 92,5% zilver. Hier ziet u de officiële Nederlandse keurtekens.

 

keurtekens goud zilver

Goud en zilver zonder keurtekens

Het kan zijn dat uw sieraad geen keurteken bevat. Dit kan komen omdat het niet officieel gekeurd is, niet in Nederland aangekocht is of omdat het versleten is. Wij bij het Nederlandsche inkoopkantoor kunnen uw goud of zilver testen om het gehalte te achterhalen. Een keurteken in bij het verkopen van sieraden niet verplicht. Meer weten over het testen van uw sieraden? Lees er meer over op de website of bezoek onze winkel in Hengelo of Deventer.

8 karaat goud:

In Nederland wordt 8 karaat goud niet verkocht en er is daarom ook geen officieel keurteken voor. Toch bezitten veel mensen 8 karaat goud. Dit komt omdat dit in Duitsland wel verkocht wordt. Ook bij bijvoorbeeld de Neckerman wat van oorsprong een Duits bedrijf is. Bij het Nederlandsche inkoopkantoor kopen wij wel 8 karaat goud in. 8 karaat goud is vaak gekeurd met een stempel 8K of het getal 333.

Afspraak maken

Meer informatie of een afspraak maken?