Goudprijs naar hoogste punt in 5 jaar (artikel uit 20-06-2019)
Hoogste goudprijs in 5 jaar tijd

Mogelijke renteverlagingen stuwen goudprijs naar hoogste niveau in 5 jaar

De goudprijs is naar het hoogste niveau in vijf jaar gestegen. Volgens analisten stappen beleggers in het edelmetaal vanwege centrale banken die de weg vrijmaken voor verdere renteverlagingen.

De goudprijs steeg donderdag tijdens handelsuren met 1,4 procent naar 1.383,81 dollar (zo’n 1.224 euro) per troy ounce (afgerond 31,1 gram), de hoogste prijs sinds maart 2014.

De prijs voor het edelmetaal stijgt al sinds een escalatie van het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China.

Goud wordt gezien als een relatief veilige categorie voor investeerders om in te investeren, maar het kan naar verluidt ook dienen als verzekering tegen inflatie.

Renteverlaging Amerikaanse centrale bank

Verder daalde woensdag ook de Amerikaanse dollar in waarde nadat de Amerikaanse centrale bank signaleerde dat er mogelijk renteverlagingen aankomen. Een lagere dollar maakt goud, dat vaak in dollars wordt gekocht, goedkoper.

Sinds begin juni is de goudprijs bezig aan een snelle opmars. Op 29 mei werd nog 1.281 dollar voor een troy ounce betaald.

De hogere goudprijs zorgt ook voor optimisme over mijnbouwaandelen. Zo stegen de aandelen van de Australische mijnbouwbedrijven Northern Star Resources en Evolution Mining beide met meer dan 6 procent.

Bron: Nu.nl