Hoeveel karaat goud is 585

Hoe weet ik of iets van goud is en wat betekent 585?
Gouden sieraden zijn vrijwel altijd gestempeld met keurtekens. Keurtekens zijn stempels dat in de sieraden staan. In Nederland is 14 en 18 karaat goud heel normaal. 14 karaat wordt ook wel gestempeld met de nummers 585. 18 karaat goud met de nummers 750.

Wat betekenen deze nummers, en wat betekent karaat?
Eigenlijk is het heel logisch, de nummers in het goud. Gouden sieraden worden altijd uitgedrukt in karaat. 24 karaat goud betekent hetzelfde als puur goud. In puur goud gebruiken we de nummers 999. 999 staat eigenlijk voor 999/1000e deel goud. Dus als iets bijvoorbeeld 18 karaat goud is, dan is dit 18/24e deel goud. dat is precies evenveel als 75%, of 750/1000e deel goud.

14 karaat goud is 14/24e deel goud. als je dit zou uitrekenen is dit hetzelfde als 585/1000e deel goud. Vandaar dus de nummers 585.

Officieel keurtekens van goud
In Nederland is de juwelier of goudhandelaar verplicht alle sieraden die hij/zij verkoopt te hebben gekeurd met de officiële Nederlandse keurtekens. Deze keurtekens mogen ze er niet zelf in slaan, maar gebeurt door de EWN. De EWN is een onafhankelijke partij die door de overheid is aangesteld om te mogen keuren. EWN staat voor Edelmetaal Waarborg Nederland. Hieronder ziet u een schema met alle officieel keurtekens van goud in Nederland. In het buitenland gebruiken ze weer andere keurtekens, wel heel vaak met de zelfde nummer zoals het in Nederland gekeurd wordt ”14K” of ”585”.

Keurtekens in gouden armband

Inkoop goud, ook zonder keurtekens!
Bij het Nederlandsche Inkoopkantoor kopen wij ook goud zonder keurtekens. Wij hebben bij onze kantoren professioneel apparatuur om de sieraden te kunnen testen op het juiste karaat goud. Dus ook zonder de officiele keurtekens kunnen wij er toch achter komen hoeveel karaat goud iets bevat. Wij testen de sieraden in uw bijzijn zodat u precies weet wat wij doen. Wel zo eerlijk en ook leuk om eens te zien hoe het werkt.