Vraag van een klant: “Hoe kan ik zien of mijn zilveren bestek echt is?”

Ga opzoek naar de keurtekens
Om er achter te komen of uw bestek van zilver is gemaakt, ga je op zoek naar de keurmerken en gehalte tekens. Nederlands zilver is van eerste gehalte (925/1000) of tweede gehalte (835/1000) zilver. Het keurteken kan bestaan uit een grote of kleine keur, zoals bijvoorbeeld vanaf 1815 een staande leeuw met het cijfer 1 (925/1000) of een kleine keur met een lopende leeuw met het cijfer 2 (835/1000). Naast een keurmerk zijn veel zilveren voorwerpen voorzien van een jaarletter, plaatselijke keur en meesterteken.

Op lepels en vorken worden de keuren vaak geslagen op het smalle bovendeel van de steel. Bij geboortelepels vind men de keuren meest op de achterzijde van het blad. Zilveren speelgoed draagt lang niet altijd keuren, maar als een stukje ze wel heeft, dan zijn ze bijna altijd aan de onderzijde van het plaatje geslagen.

Verzilverde voorwerpen
Bij verzilverde voorwerpen staat er vaak 80, 90 of 100 in gestempeld. Zilmeta, Zilverpleet, Gero, Alpacca of Solingen zijn ook altijd verzilverd.

Keurteken zilver leeuw, tweede gehalte
Keerteken zilver leeuw, eerste gehalte
Keurteken zilver zwaard

Verzilverde voorwerpen kunnen net zoals zilver ook zwart worden door oxidatie. Er zit op verzilverde voorwerpen een heel dun laagje echt zilver. Wij kopen verzilverd bestek en voorwerpen, maar het is een stuk minder waard dan (echt) zilver.