Keurtekens in gouden en zilveren sieraden

Gouden en zilveren sieraden zijn in de meeste gevallen voorzien van keurtekens. Keurtekens zijn stempels die het goudgehalte of zilvergehalte waarborgen. In Nederland is het zelf verplicht als gouden en zilveren sieraden verkocht worden dat ze voorzien zijn van deze stempels.

Keurtekens goud

Keurtekens goud

In Nederland is 14 karaat goud het meest voorkomend bij gouden sieraden. Bij goud gaat het om de hoeveelheid goud wat in een sieraad is verwerkt.  1 karaat goud is 1/24e deel zuiver goud. 24 karaat goud bestaat dus uit 100% goud. Voor sieraden is 24 karaat niet erg stevig en zacht, daardoor slijt zo’n sieraad snel en gaat er goud verloren. Om een goede stevigheid te garanderen wordt het pure goud vermeng met een ander metaal bijvoorbeeld met zilver.

Zo kan een sieraad uit 75% goud en 25% van een ander edelmetaal bestaan en dit sieraad als 18/24 = 0,750. 18 karaat wordt met 750 aangeduid. De gouden sieraden wat aangeduid wordt met 585 bestaat dus uit 58,5% uit 14/24= 0,585 goud. Dit sieraad is dan aangevuld met koper of zilver.

Het toevoegen van deze metalen aan goud noemt men een legering.

Keurtekens zilver

Keurtekens zilver

Ook zilver is in Nederland officieel gekeurd met keurtekens. Ook bestaat er in zilver een verschil in gehaltes. Eerste, tweede en derde gehalte zilver. In procenten is dat 92,5%, 83,5% en 80% zilver.

Sterling zilver is ook een bekende benaming voor zilver. Sterling zilver is het zelfde als eerste gehalte zilver. 925/1000e ofwel 92,5% zilver. Hier ziet u de officiële Nederlandse keurtekens.

Goud en zilver verkopen? Maak direct een afspraak

Goud en zilver zonder keurtekens?

Het kan zijn dat uw sieraad geen keurteken bevat. Dit kan komen omdat het niet officieel gekeurd is, niet in Nederland aangekocht is of omdat het versleten is. Wij bij het Nederlandsche inkoopkantoor kunnen uw goud of zilver testen om het gehalte te achterhalen. Een keurteken is bij het verkopen van sieraden niet verplicht.

Lees meer over het testen van sieraden, hoe werkt het testen van sieraden? of bezoek onze winkel in Hengelo, Deventer, Apeldoorn of Oldenzaal.

8 karaat goud

8 karaat goud

in Nederland wordt 8 karaat goud niet verkocht en er is daarom ook geen officieel keurteken voor. Toch bezitten veel mensen 8 karaat goud. Dit komt omdat dit in Duitsland wel verkocht wordt. Ook bij bijvoorbeeld de Neckermann wat van oorsprong een Duits bedrijf is. Bij het Nederlandsche inkoopkantoor kopen wij wel 8 karaat goud in. 8 karaat goud is vaak gekeurd met een stempel 8K of het getal 333.

Andere gehaltes goud zoals 9 karaat (Engels goud), 10 karaat (Amerikaans, Canadees goud) 22 karaat (Turks, Arabisch goud) kunt u ook bij ons verkopen.

Neem contact met ons op