2.000 jaar oude goudschat gevonden in Chinees graf

In een tweeduizend jaar oud Chinees graf is een schat van 285 gouden munten ontdekt. Het is de grootste vondst van gouden munten in een graf uit de tijd van de Han-dynastie ooit. Dat meldt het Chinese staatspersbureau Xinhua vrijdag.

De munten werden opgegraven uit het graf van de eerste Haihunhou (Markies van Haihun) in Nanchang, de hoofdstad van de Oost-Chinese provincie Jiangxi.

De geldstukken wegen ongeveer 250 gram per stuk en zijn verpakt in gelakte dozen. Volgens het hoofd van het opgravingsteam lijkt het erop dat de gouden voorwerpen aan de markies zijn geschonken door de keizer.

Onderzoekers zijn nog bezig met de belangrijkste kamer van het graf in de Haihunhou-begraafplaats. Het beslaat ongeveer 40.000 vierkante meter en bevat acht graven en een begraafplaats voor paarden die strijdwagens hadden getrokken.

Liu He
Het graf wordt verondersteld van Liu He te zijn, de kleinzoon van keizer Wu. Liu kreeg de titel Haihunhou nadat hij was afgezet als keizer na slechts 27 dagen.

De opgraving in het gebied begon in 2011. Tot dusver zijn onder meer een portret van Confucius en een groot aantal voorwerpen van hout, brons, goud en jade gevonden.

Bron: Nu.nl