27 miljoen euro aan goud in de afvalbak

We gooien op jaarbasis 73 miljoen euro aan grondstoffen in de afvalbak, waarvan 27 miljoen euro aan goud. Dat meldt het Centraal bureau voor de Statistiek (CBS) in de publicatie Green Growth in the Netherlands 2015.

De grondstoffen zijn afkomstig uit afgedankte apparaten die bij het restafval terecht zijn gekomen. In totaal zorgden afgedankte elektronische en elektrische apparaten voor 368 miljoen kilogram afval in 2012. Hierin zitten veel ruwe grondstoffen die te hergebruiken zijn, maar jaarlijks komt ongeveer 10% van dit afval bij het restafval terecht dat niet wordt gerecycled.

Smartphones en tandenborstels
We gebruiken steeds meer elektronische en elektrische apparaten, zoals lampen, computers, koelkasten, smartphones en elektrische tandenborstels. Nederlandse huishoudens en bedrijven hebben in totaal ruim 4 miljard kilo aan elektrische en elektronische producten – 259 kilo per persoon oftweel 585 kilo per huishouden.

De hoeveelheid afval hiervan neemt met de jaren toe, aldus het CBS. In 2012 was dit dus zo’n 368 miljoen kilo afval, bijna 22 kilo per burger. Dit afval heeft een hoge concentratie aan potentieel herwinbare grondstoffen.

(Edel)metalen en plastics
Deze grondstoffen zijn (naar gewicht) voornamelijk metalen (42% ijzer en 5% koper) en plastics (22%). Edelmetalen zijn weliswaar in gewicht niet noemenswaardig (minder dan 0,01%) maar vormen wel een substantieel deel van de waarde van de herwinbare grondstoffen. Goud is goed voor 16% van de waarde, palladium voor 3% en zilver voor 1%.

Uitgedrukt in geld bedraagt de totale waarde van deze ruwe grondstoffen in het restafval volgens het CBS 73 miljoen euro. Goud maakt met 27 miljoen euro een derde hiervan uit. Aan palladium is in 2012 ter waarde van 4 miljoen euro verloren gegaan en aan zilver 2 miljoen euro.

Bron: Telegraaf