Dat zijn wel héél veel nullen

Zimbabwe ruilt 35 biljard voor één dollar

De portemonnee van de gemiddelde Zimbabwaan wordt binnenkort een stuk dunner. Vanaf volgende week kunnen de inwoners van het land hun praktische waardeloze nationale munt omruilen tegen buitenlands geld. Koers: 35.000.000.000.000.000 Zimbabwaanse dollars voor één Amerikaanse dollar.

Het land gebruikt al buitenlandse munteenheden sinds de Zimbabwaanse dollar waardeloos werd door hyperinflatie, die in 2008, 500 miljard procent bedroeg. Zimbabwanen moesten in die tijd plastic zakken propvol papiergeld meenemen om hun boodschappen te kunnen doen. De prijzen stegen toen zeker twee keer per dag.

Vanaf maandag ruilen de banken de Zimbabwaanse dollar om, meldt The Guardian vrijdag. Voor een bankrekening met 175 biljard krijgen de inwoners vijf dollar, daarboven geldt de vastgelegde koers.

Het hoogste getal op een Zimbabwaans bankbiljet verscheen in 2008: 100 triljoen. Dat was in de praktijk niet eens genoeg om een week met de bus naar werk te rijden. Volgens de huidige koers is dat biljet nu 40 cent waard.

De nationale bank van Zimbabwe heeft 20 miljoen dollar voor de operatie gereserveerd.

Bron: Telegraaf