De goudprijs gaat hard omhoog! Hoe komt dat?

Goud is dit jaar tot nu toe de beste belegging. Met 20 procent rendement in 2 maanden kunnen we spreken van een echte rally. Maar hoe komt het toch dat de goudprijs opeens zo snel kan stijgen? RTL Z’s Financiële Plaatje gaat op zoek naar verklaringen voor de goldrush.

Een ounce goud (31 gram) is dit jaar al in prijs gestegen van 1060 dollar naar nu 1275 dollar: een stijging met 20 procent. Daarmee is goud dit jaar tot nu toe verreweg de beste belegging. Goud staat nog niet op de hoogste koers ooit. In 2011 deed een ounce goud nog meer dan 1900 dollar.

goudprijs 2016

Meer vraag dan aanbod
De prijs van een aandeel, van een product of van bijvoorbeeld goud, stijgt als de vraag stijgt en het aanbod daalt. En daar zit ‘m bij goud nu net de crux.

Ten opzichte van al het geld in wereld is er niet veel goud. ‘Slechts’ 180.000 ton goud is er ooit gemijnd. Dat is 180 miljoen kilo. De totale goudvoorraad is wereldwijd nu 7.500 miljard dollar waard: 7,5 biljoen, oftewel 6.750 miljard euro. Veel geld, maar veel minder dan onze gezamenlijke rijkdom van 300.000 miljard dollar. Vandaar dat een kilo goud nu 41.000 dollar kost.

Momenteel is er veel vraag naar goud uit Azië, maar weinig (nieuw) aanbod. De mondiale goudproductie is met 3000 ton fors lager dan de vraag. Nog een beetje meer vraag, misschien zelfs met een beetje paniek in de wereld, zou direct voor een flink hogere prijs kunnen zorgen.

Goud in de wereld
Het goud is in handen van particulieren (denk aan bijvoorbeeld sieraden), bedrijven, maar vooral van de grote landen en instituten. DNB bezit ruim 600.000 kilo goud, wat goed is voor 24 miljard dollar (zo’n 21,5 miljard euro). De waarde van ons goud valt in het niet met onze totale economie. Jaarlijks verdienen we met z’n allen 650 miljard euro.

BezittersMiljoenen kilo’s
VS8,1
IMF3,4
Italië2,5
Frankrijk2,4
China1,8
Rusland1,4
Zwitserland1
Japan0,8
Nederland0,6
India0,55
Turkije0,5
ECB0,5

Goud als geld
Vroeger was er net zoveel geld als goud. De waarde van het geld werd gedekt door goud. Met je bankbiljet kon je naar de bank om jouw goud op te halen. Was er vroeger precies evenveel goud als bankbiljetten, nu is er juist veel meer geld dan goud. Sinds de ontkoppeling in 1971 zijn de geldhoeveelheid en onze rijkdom hard gestegen.

Wist je dat Europa in de 10 jaar tussen 1999 en 2009 dubbel zo rijk is geworden? De hoeveelheid geld is in die tijd verdubbeld. In Europa is de geldhoeveelheid nu 10.000 miljard euro. En met dat geld kan je makkelijk al het goud kopen.

De hoeveelheid geld in de wereld loopt hard op door de honderden miljarden die wereldwijd door de centrale banken in de economie zijn of worden gestopt. De centrale banken in Europa, Amerika en Japan hebben de afgelopen jaren bakken met geld gecreëerd, ze willen namelijk de inflatie verhogen tot 2 procent. Maar al dat geld moet wel ergens heen. Wist je bijvoorbeeld dat de ECB iedere maand voor 60 miljard euro geld creëert uit het niets? Met 1 druk op de knop.

Waarde wordt waardeloos
En die geldcreatie is nu precies het punt. Veel beleggers denken dat al dat geld in de wereld uiteindelijk zorgt voor hyperinflatie, dat alles van waarde waardeloos wordt. Ook zijn er sowieso twijfels over het financiële systeem. Wat als het huidige economische systeem helemaal in elkaar stort? Dan heb je wat aan goud.

goud_juwelen_1_0

Goud kan niet zomaar worden bijgemaakt, het kan alleen worden gedolven en goud is al eeuwenlang onweerstaanbaar aantrekkelijk. Volgens voormalig RTL Z-beurscommentator Willem Middelkoop zit er naast de 180.000 ton die al gemijnd is, nu nog voor 150.000 ton goud in de grond dat makkelijk winbaar is. Hij investeert daarom met zijn Commodity Discovery Fund in mijnen. Het fonds heeft na vele slechte jaren eindelijk weer een goede maand met + 27 procent achter de rug.

Na 5 jaren van prijsdalingen zitten we nu weer in een echte ‘bullmarket‘. Veel mijnen hebben hun productie flink verlaagd, waardoor het aanbod flink werd beperkt. Met de hogere goudprijs ziet de toekomst voor de mijnen er weer veel beter uit.

Middelkoop denkt dat we met de huidige prijsstijging van goud de correctie van de goudprijs achter ons hebben gelaten. Ook ABN Amro denkt dat de prijs van goud kan stijgen, naar bijvoorbeeld 50.000 dollar voor een kilo. De bank is voor goud veranderd van een pessimist in een optimist.

Of toch ‘gestold angstzweet’?
Een andere bekende econoom, Mathijs Bouman, vindt dat goud ‘gestold angstzweet is‘, waar je verder helemaal niets aan hebt, behalve natuurlijk als je moet vluchten, want je kunt het meenemen.

We moeten het dus maar zien of we weer aan het begin staan van een echte langdurige goldrush, zoals iedere eeuw 1 of 2 keer langskomt, met bijbehorende gekte. De invloed van een goldrush is groot. In de 19-de eeuw ontstond Californië (nu bekend van Sillicon Valley met Apple, Google en Facebook) door een goldrush.