Geestelijke in Sierra Leone vindt diamant van 706 karaat

Een geestelijke die in de illegale mijnen in Sierra Leone werkt, heeft een van de grootste ruwe diamanten ter wereld uit de grond gehaald. Het gesteente weegt 706 karaat, zo’n 140 gram. Ter vergelijking: vorige maand bracht een diamant van 813 karaat nog zo’n 53 miljoen euro op.

De pastoor, Emmanuel Momoh, deed zijn vondst in de mijnen in de Kono-regio, een gebied dat vooral bekend is vanwege zijn bloeddiamanten. Met de opbrengst van die stenen werden in de jaren 90 verschillende burgeroorlogen op het Afrikaanse continent gefinancierd. Ook tegenwoordig worden in de regio nog veel diamanten gewonnen in illegale mijnen.

Momoh droeg het gevonden gesteente over aan de president van Sierra Leone, president Ernest Bai Koroma. “De president was hem dankbaar dat hij de steen niet het land uit heeft gesmokkeld”, liet een woordvoerder weten.

De regering belooft de diamant op een eerlijke manier te zullen veilen. Met de opbrengst worden de Kono-regio en het land geholpen. Hoeveel de steen gaat opbrengen, is nog onduidelijk. Experts benadrukken dat de kwaliteit van het gesteente minstens zo belangrijk is als de grootte.

Sinds 1972 is er niet meer zo’n grote diamant gevonden in Sierra Leone. In dat jaar werd in het West-Afrikaanse land een steen van 969 karaat opgegraven.

In Sierra Leone klussen veel mensen bij in illegale mijnen. De regering van het land treedt hard op tegen smokkelaars van diamanten. Op die manier probeert president Bai Koroma buitenlandse investeerders ervan te overtuigen dat het land de handel in bloeddiamanten heeft uitgebannen.

Bron: Nos.nl