Goudkoers bereikt kookpunt
Tijd voor een gesprek heeft Jeremy Gruppelaar van Het Nederlandsche Inkoopkantoor nauwelijks. Met de torenhoge prijzen van nu woedt de goudkoorts in Hengelo in alle hevigheid.
Of er sprake is van een echte goudkoorts? Jeremy Gruppelaar grijnst. ”Absoluut” zegt de eigenaar van Het Nederlandsche Inkoopkantoor. ”Het is een gekkenhuis. Mensen krijgen de smaak te pakken”
Sinds februari is de handel in edelmetaal gevestigd aan de Oldenzaalsestraat in Hengelo. De zaak is eigendom van Jeremy Gruppelaar (Enschede) en Chris Kienhorst (Oldenzaal). Het Inkoopkantoor koop (oud) goud en zilver en betaald contant uit.
Met de enorm hoge goudprijzen van dit moment beschikken mensen vaak over een klein fortuin in de vorm van oud goud. Het is nu een uitstekend moment om goud of zilver dat al jaren ergens in een oude doos ligt, te gelde te maken. Die oude gouden ketting of armband kan soms verbazingwekkend veel geld opleveren.
Gruppelaar verteld het verhaal van een vrouw die onlangs oude sieraden kwam inleveren. Tot haar verbazing beurde ze er 2.200 euro voor. Gruppelaar ”Die vrouw had haar dochter bij zich. De dochter riep ‘mama, we zijn rijk.’ Dat zijn toch mooie dingen…”
Gruppelaar handelde vroeger via Marktplaats in sieraden. Een kennis adviseerde hem om in de goudhandel te gaan. Dat was drie jaar geleden. ”Ik ben begonnen aan de Kanaalstraat in Enschede, waar mijn ouders een bedrijf hebben.” Sinds februari zit de zaak in Hengelo. En vanaf dat moment ging het crescendo. Week na week worden records gebroken. ”Het leeft ook enorm onder het publiek.” Goud en zilver dat wordt ingeleverd, wordt omgesmolten tot staven puur goud. Dat wordt vervolgens weer doorverkocht aan beleggers. De particulier vaart er wel bij. Net zoals de eigenaren van de nieuwe winkel overigens. ”Na een paar maanden hadden we deze investering alweer terugverdiend.”
Hoeveelheid karaten na een paar krassen bepaald
Goud heeft een dagprijs. Het Nederlandsche Inkoopkantoor hanteert de prijzen van Kitco, een grote edelmetaalhandel in de Verenigde Staten (www.kitco.com). Wie een kilo goud inlevert, ontvangt daarvoor op dit moment ongeveer 36.500 euro. Een gram goud (24 karaat) doet ruim 29 euro. Ook zilver is overigens gewild, maar voor goud wordt uiteraard veel meer betaald.
Het aantal karaten bepaald de waarde van het goud. Hoe meer karaten, hoe meer goud. En hoe meer goud, hoe meer geld. Stempels in een gouden ring of ketting zijn vaak al bepalend voor het aantal karaten. Maar een stempel is nog geen bewijs.
Net zoals andere handelaren heet het Nederlandsche Inkoopkantoor een waterdichte methode om ge gehalte aan puur goud te bepalen.
Op een stukje riviersteen worden een paar lichte krassen gemaakt met het gouden voorwerp. Op die krassen wordt vervolgens een druppel van een chemische stof aangebracht. Aan de hand van de verkleuring kan bepaald worden hoeveel karaat goud het is.
Bron: Tubantia.nl