Medewerkers kringloopbedrijf doen bizarre vondst

‘Zoiets heb ik nog nooit gezien’

Als je bij een kringloopbedrijf werkt, kom je van alles tegen. Maar medewerkers van een kringloopwinkel in Groningen deden een wel heel bijzondere vondst: “We wisten niet wat we zagen.”

In een zak met schoenen vonden de medewerkers van de Groningse Kringloop+ meerdere gouden kettingen. “We wisten niet wat we zagen”, zegt directeur Erwin Sturing. “Toen we de schoenen uit de tas haalden, kwamen er een paar prachtige kettingen uitrollen.”

Niet normaal
De medewerkers hadden direct door dat de gouden kettingen geen normale donatie aan de winkel waren. “Dit moest wel een foutje zijn.” Toen de medewerkers de tas verder onderzochten, kwamen ze ook nog een factuur tegen. Met daarop het telefoonnummer van de vermoedelijke eigenares.

Directeur Erwin twijfelde geen moment en belde het nummer. “Ik vroeg haar of ze toevallig iets miste. Ze was flabbergasted. Ze was dolblij dat we de kettingen hadden gevonden.”

ketting_1

Overleden tante

De eigenares, die liever anoniem wil blijven, was de sieraden al ruim een half jaar kwijt. Ze was ze kwijt geraakt na een vakantie in Italië, afgelopen zomer. “Waarschijnlijk had een van haar kinderen de kettingen in de schoenendozen opgeborgen om diefstal tegen te gaan. Zonder dat de vrouw ervan afwist”, vertelt Erwin.

De vrouw was heel erg aan de kettingen gehecht, weet Erwin. Drie van de kettingen waren van een geliefde tante, die nog niet zo zo lang dood was. “Ze vertelde ons dat ze er al een half jaar lang mee in haar maag had gezeten.” Een andere ketting was voorzien van een munt van 10 gulden uit 1875. “Alleen deze ketting is al honderden euro’s waard.”

Taart
De vrouw heeft de kettingen na het telefoontje opgehaald. “Ze heeft ons duizend keer bedankt. Morgen komt ze taart brengen. Hartstikke leuk.”