Guldenpostzegel uit de handel door grote fraudezaak
Guldenzegels ongeldig verklaart door postNL

Guldenpostzegel uit de handel door grote fraudezaak

Postbezorger PostNL besloot eind 2013 om postzegels waarop nog een guldenprijs stond vermeld ongeldig te verklaren vanwege een omvangrijke fraudezaak. Die beslissing leidde tot ophef onder postzegelverzamelaars.

Dat schrijft de Volkskrant op basis van eigen onderzoek.

 

Uit een reconstructie van de krant blijkt dat jarenlang is gefraudeerd met valse guldenzegels die in omloop werden gebracht. Het zou gaan om de grootste postzegelfraude in de Nederlandse geschiedenis.

 

Twee mannen uit Maastricht worden door justitie gezien als het brein achter de fraude. Het Openbaar Ministerie verdenkt hen van fraude, witwassen, valsheid in geschrifte en oplichting en wil de twee met mogelijk nog enkele medeverdachten in de zomer voor de rechter brengen.

 

De twee verdachten betaalden PostNL al een voorlopige schadevergoeding van 2,6 miljoen euro. De twee ontkennen de fraude.

 

Waarde
In 2012 deed de politie meerdere invallen in België, Nederland en Duitsland en kwam de fraude aan het licht. Het jaar daarop werd de dus veelvuldig vervalste guldenpostzegel ongeldig verklaard.

 

PostNL verklaarde destijds dat de opbrengsten niet meer opwogen tegen de kosten van het verwerken van de zegel en dat deze werd afgeschaft om de postverwerking efficiënter te maken.

 

Postzegelverzamelaars reageerde boos op het besluit, omdat dit onder meer de waarde van hun verzameling aantastte. Ook waren er nog mensen met een voorraad guldenpostzegels in huis, die ineens ongeldig werden.

 

Naar schatting werd in 2012 nog voor 2 miljoen euro aan guldenpostzegels gebruikt.

 

Bron:
Nu.nl
Volkskrant