Hoe wordt de kwaliteit bepaald van een diamant

De kwaliteit van een diamant is te bepalen via de zogenaamde 4 C’s.  Deze vier factoren bepalen uiteindelijk de waarde van de diamant.

Wanneer een diamant aangeschaft wordt – waarvan de kwaliteit volgens de 4 C’s vastgelegd wordt – krijgt men een certificaat met daarop de kleurgradatie, zuiverheid, slijpwijze en het gewicht. Wat zijn nu eigenlijk de 4 C’s?

 • Carat   – het gewicht van de diamant, karaat
 • Color   – kleur, van helder wit tot geel
 • Clarity – zuiverheid van de diamant
 • Cut       – kwaliteit van slijpen

Carat/karaat:

Op een losse diamant is het karaat gewicht aangeduid. 1 karaat is vastgelegd op een gewicht van 0,20 gram. De massa van de diamant wordt altijd met twee decimalen achter de komma uitgedrukt maar kan ook in punten (op een schaal van 100 punten). Bijvoorbeeld 0,50 karaat is  gelijk aan 50 punten  of terwijl 0,10 gram.

Het karaatgewicht van een losse diamant zal altijd het gewicht van de diamant aanduiden. Het gewicht van 1 karaat is vastgelegd op 0,20 gram. De massa van een edelsteen wordt altijd uitgedrukt met twee decimalen achter de komma. Dus 0,75 karaat is gelijk aan 75 punten oftewel 0,15 gram.

De waarde van diamanten op uw gouden sieraden expliceert hoeveel de losse diamanten wegen. Een diamanten armband met 10 stenen van elk 0,20 karaat zal dus 2 karaat wegen. Bij sieraden met diamanten heeft het goud een meerwaarde naast de 4 C’s waarde.

Een karaat van een diamant heeft niet dezelfde eenheid als een karaat goud. Lees alles over goud en gehaltes op de pagina ‘keurtekens’.

Colour/kleur:

Kleurloze diamanten en wat is dan de kleurgradatie?

Om de kwaliteit en waarde te bepalen worden bij alle diamanten een kleurgradatie toegewezen. Daarnaast worden ook kleurloze diamanten een gradatie toegewezen van geheel kleurloos tot licht gelige variëteit. Een internationale kleurenset – wat is vastgesteld door het GIA (Gemological Institute of America) – wordt bepaald op basis van letters. De meest zeldzame/zuivere kleurloze diamanten zijn met het label D, E, of F. De diamanten met een licht gele variëteit wordt als laagste gegradeerd en krijgen het label S tot Z Een gele gloed betekent niet dat een diamant geel van kleur is. Een diamant geheel geel van kleur is wordt een fancy coloured diamond genoemd dat wil zeggen dat door een chemisch proces (door middel van verhitting) de diamant anders van kleur is.

Vroeger werden namen voor de gradaties gebruikt, deze werden uiteindelijk vervangen door letters, zodat een internationale gelijkheid van kwaliteit van diamanten bepaald kan worden wereldwijd.

Gradatie van gekleurde diamanten.

Er bestaan ook diamanten bijvoorbeeld in de kleuren: bruin, roze, oranje, blauw en groen. Deze diamanten krijgen deze kleur door middel van een chemische reactie en verhitting. Hierdoor kunnen deze diamanten hun kleur vasthouden. We noemen deze diamanten Fancy Coloured. Deze diamanten zijn zeer zeldzaam, de kleuren bruin en geel zijn het meest gevonden. Uiterst zeldzaam zijn diamanten met de kleur blauw, rood en groen. Deze diamanten worden ook door middel van de 4C’s op kwaliteit en waarde bepaald. De kleur wordt bepaald op variatie van minst gekleurd of -Faint- intens gekleurd en Fancy Deep wat bedoeld wordt met een diepe kleurpercentage, Een rode diamant kan men echter niet vergelijken met een rode robijn. Deze twee edelstenen zijn verschillend met hun eigen kwaliteit en kenmerk wat de waarde wordt bepaald door de 4C’s.

Clarity zuiverheid

Zuiverheid van diamanten bepalen.

Onzuiverheden in diamanten zijn meestal  niet met het blote oog waar te nemen. Daarvoor gebruikt onze experts een loep. Elke diamant is uniek en geen enkele steen is perfect, sommige stenen komen dicht in de buurt van perfectie . De zuiverheid in de 4C’s is  de derde eigenschap, wanneer een diamant wordt gevonden in mijnen.  Zo’n gevonden diamant wordt door een expert de binnenkant onder een loep tien maal vergroot, Hierdoor kan belemmeringen vastgesteld worden, waardoor het licht minder goed kan reflecteren en door onzuiverheid minder schittert. Zijn er geen onzuiverheden dan is deze diamant zuiver ook wel in vaktermen “Loupe Clean” en is dus van de hoogste kwaliteit. (afbeelding)

Een “loepzuiver” diamant die geen enkele onvolmaaktheid vertoont, is uiterst zeldzaam. Een kleinere, loepzuivere steen zal beduidend meer waard zijn dan een grotere, niet volmaakte steen.

Uitwendige onzuiverheden, wat door beschadiging of vlekken worden veroorzaakt worden in vaktermen vlekken genoemd. Tijdens het ontstaan proces – binnen in de diamant – onzuiverheden worden waargenomen, worden inclusies genoemd. Er zijn drie soorten van inclusions (insluitsels), dit zijn:

 • ontstane donkere vlekken in de koolstoffase. deze worden spots genoemd en zijn zwarte of donkere vlekken.
 • het verzwakken van helderheid, die veroorzaakt worden door microscopische sluiers, in vaktermen Clouds genoemd.
 • De meest voorkomende inclusions zijn moleculaire breuken in de opbouw van de koolstofstructuur. deze breuken heten in vaktermen Feathers of pluimen.

Cut/vorm van het slijpen:

Tussen slijpvorm en de kwaliteit van het slijpen van een diamant bestaat een verscheidenheid.  Geslepen diamant kent 56 facetten in briljant vorm. (afbeelding) De slijpvorm bepaalt de kwaliteit, terwijl de slijpvorm waarin de diamant geslepen een geval van persoonlijke smaak is. De slijpvorm heeft nagenoeg geen invloed op de waarde van de diamant. De slijpvorm bepaald de kwaliteit van een diamant  met belangrijke    factoren van “schittering”, “leven” en “vuur”.  Om van een ruwe doffe steen een wonderbaarlijke, adembenemende en schitterende diamant te creëren moeten de volgende noodzakelijke kenmerken omvatten:

 • de vorm waarin de diamant geslepen wordt
 • de kwaliteit en evenredigheid van de verschillende facetten.
 • perfecte verhouding van de afmetingen
 • hoogwaardige afwerking

Tijdens het slijpproces verliest een ruwe diamant in doorsnee ongeveer vijftig procent van het oorspronkelijk gewicht. De schittering van de diamant wordt gebaseerd aan de weerkaatsing van het licht. De facetten worden door de slijper zodanig aangebracht, dat het licht optimaal wordt weerkaatst van het ene facet naar het andere. De kennis voor dit inspannend vak wordt reeds van generatie op generatie eeuwenlang doorgegeven. Precisie en detail bepalen de schittering van de diamant.

Er zijn verschillende verhoudingen mogelijk, deze zullen invloed hebben op welke wijze de diamant het licht  opvangt en reflecteert. De charme van de diamant is persoonsgebonden voor diegene die de diamant adoreert.