Waarde van een diamant: De 4 C’s

Waarde van een diamant: De 4 C’s

Diamanten zijn zeer waardevolle en zeldzame edelstenen. Iedere diamant is op zijn eigen manier uniek. Diamanten kunnen dan ook erg verschillen in kwaliteit, en daarom ook in waarde. Tot het midden van de twintigste eeuw was het echter moeilijk om de waarde van diamanten te bepalen, omdat er geen algemeen aangenomen maatstaf bestond voor het bepalen van de kwaliteit van een diamant.

In 1953 heeft de Gemological Institute of America (GIA) een standaard maatstaf aangenomen om de kwaliteit van diamanten te bepalen. De maatstaf, die tegenwoordig wereldwijd wordt geaccepteerd, bestaat uit vier factoren die samen de 4 C’s worden genoemd. (bekijk de 4 C’s in een PDF document)

 • Carat – Karaat, ofwel het gewicht van de diamant
 • Colour – Kleur, van helder wit tot geel
 • Clarity – Zuiverheid van de diamant
 • Cut – Slijpkwaliteit en slijpvorm van de diamant

Bij Het Nederlandsche Inkoopkantoor taxeren wij diamanten ook aan de hand van de 4 C’s. U kunt uw diamanten gratis laten taxeren bij een van onze locaties. Ook kunt u bij ons uw diamanten (met óf zonder certificaat) en diamanten sieraden verkopen tegen een eerlijke prijs.

Uw losse diamanten of sieraden met diamant verkopen?

Karaat (Carat) van de diamant

Karaat (Carat) van de diamant

1010De eerste eigenschap waarop wordt gelet is het gewicht, uitgedrukt in karaat, van de diamant. 1 karaat staat gelijk aan 0,2 gram. Karaat wordt ook wel uitgedrukt in punten, waarbij 1 karaat gelijkstaat aan 100 punten. Een diamant van 0,50 karaat staat dus gelijk aan 50 punten.

Diamanten van een hoger karaat gewicht zijn zeldzamer dan kleinere diamanten, en daarom zijn ze ook meer waard. Dus, een diamant van 1 karaat is meer waard dan vier identieke van 0,25 karaat, aangenomen dat alle andere waarden gelijk aan elkaar zijn.

Kleur (Colour) van de diamant

Kleur (Colour) van de diamant

De tweede eigenschap die de waarde van een diamant bepaald is de kleur, of beter gezegd, het gebrek aan kleur. Hoe minder kleur de een diamant bevat, des te meer hij waard is.

Kleurloze diamanten zijn erg zeldzaam en zeer waardevol.
De kleur van een diamant wordt uitgedrukt op een schaal van D tot Z. De kleuren D, E en F worden gezien als uitzonderlijk kleurloos, wat betekent dat diamanten met deze kleur het meest waardevol zijn. Hoe lager op de schaal, des te meer kleur de diamant vertoont. Diamanten met de kleuren van I tot en met Z vertonen een geelachtige kleur.

Zuiverheid (Clarity) van de diamant

Zuiverheid (Clarity) van de diamant

De zuiverheid van een diamant verwijst naar de mate waarin de steen vrij is van onzuiverheden. Deze onzuiverheden worden ook wel inclusies genoemd. Deze inclusies kunnen vaak niet met het blote oog worden gezien, en daarom dienen diamanten zorgvuldig met een loep te worden gecontroleerd op zuiverheid.

Zuivere diamanten zijn zeldzamer dan onzuivere diamanten, en daarom zijn ze ook meer waard. Om de zuiverheid van diamanten uit te drukken, wordt de zuiverheidsschaal van de GIA gebruikt. De waarden op deze schaal, van zuiver naar onzuiver, zijn:

 • Flawless (FL)
 • Very Very Sligtly Included (VVS1 en VVS2)
 • Very Slightly Included (VS1 en VS2)
 • Slightly Included (SI1 en SI2)
 • Included (I1, I2 en I3)
Slijpkwaliteit (Cut) van de diamant

Slijpkwaliteit (Cut) van de diamant

De laatste van de 4 C’s is de slijpkwaliteit van de diamant. Bij de slijpkwaliteit wordt niet alleen gelet op de vorm van de diamant, maar ook op de afmetingen, symmetrie en hoe de steen is gepolijst.

De slijpkwaliteit heeft grote invloed op het uiterlijk van de diamant. De drie voornaamste effecten die de slijpkwaliteit op de steen heeft zijn:

 • Het ‘vuur’ van de steen, ofwel hoe goed wit licht wordt afgebroken tot kleuren
 • De helderheid van de diamant
 • De fonkeling van de diamant, ofwel hoe de steen licht weerkaatst
Diamanten verkopen bij Het Nederlandsche Inkoopkantoor

Diamanten verkopen bij Het Nederlandsche Inkoopkantoor

Heeft u losse diamanten of diamanten sieraden in bezit, en wilt u ze laten taxeren of verkopen? Dan bent u bij Het Nederlandsche Inkoopkantoor aan het juiste adres. Wij vinden het belangrijk dat u een eerlijke prijs krijgt voor uw diamanten en sieraden. Daarom zijn wij erg transparant in de wijze waarop wij de prijzen bepalen.

U bent tijdens onze openingstijden altijd welkom in één van onze filialen (Hengelo, Oldenzaal, Deventer en Apeldoorn) voor een vrijblijvend gesprek en advies op maat.

Wilt u meer weten over de waarde van uw diamanten of diamanten sieraden? Neem dan contact met ons op, of kom langs voor een heerlijke kop koffie.

Neem contact met ons op