De juiste tijd om zilver te verkopen?

Zilver is een wit edelmetaal en wordt in heel veel verschillende dingen verwerkt. Het meest bekend zijn toch wel de zilveren sieraden, bestek en munten maar er zit ook zilver in uw mobiele telefoon, laptop en zelfs uw beeldscherm van de televisie. Vroeger betaalden wij hier in Nederland zelfs met zilveren guldens en rijksdaalders.

Zilver word in verschillende gehaltes gebruikt. Dit noemen we zilverlegeringen.
Zilveren sieraden zijn vaak 925/1000 deel zilver (dit noemen we eerste gehalte zilver).
Zilveren guldens zijn altijd van 720/1000 deel zilver (dit noemen we muntzilver).

Alleen het deel wat zilver is dat is geld waard als u het wilt verkopen, de andere delen zijn zink, koper, nikkel of een ander metaal om de zilverlegering sterk te maken.

De waarde van uw zilver is dus afhankelijk van welk zilvergehalte uw goederen zijn. Het is van essentieel belang om dit te weten, omdat dit de prijs bepaald als u het zilver aan ons wilt verkopen. Gelukkig kunnen wij er altijd achter komen wat het zilvergehalte is, doormiddel van keurmerkjes en het testen van zilver met toetswater en een toetssteen.

Hoe weet ik of ik echt zilver heb?

Hoe weet ik of ik echt zilver heb?

U wilt uw zilver verkopen maar wilt natuurlijk eerst weten of het wel echt zilver is. U kunt voordat u bij ons in de winkel komt thuis alvast onderzoeken wat voor soort zilver u heeft. In zilveren sieraden staan vrijwel altijd stempels met nummers erin.

• 925 betekend eerste gehalte zilver
• 835 betekend tweede gehalte zilver
• 800 betekend derde gehalte zilver

Ook staat er vaak een klein stempeltje in wat lijkt op een zwaardje, dit is dan ook echt zilver. Hier vind u een afbeelding van de Nederlandse waarborg met de officiële keurtekens.

Ook een snelle test met een magneet kunt u doen. Plakt het materiaal niet aan de magneet? Dan is de kans groot dat u zilver heeft.

Verzilverde voorwerpen

Bij verzilverde voorwerpen staat er vaak 80, 90 of 100 in gestempeld. Zilmeta, Zilverpleet, Gero, Alpacca, E.P.N.S en Solingen zijn ook altijd verzilverd. Alle guldens en rijksdaalders tot en met 1966 zijn altijd zilver. Guldens en rijksdaalders van 1967 zijn van zilver of van nikkel, in dit jaar is Nederland overgegaan van zilveren guldens naar de nikkelen.

U kunt ook met een magneet testen of iets zilver is. Plakt het aan de magneet, dan is het geen zilver. Plakt het niet? dan is de kans dat het zilver is al een stuk groter.

Ik wil mijn zilver verkopen, maar hoe werkt het?

Als u besluit om uw zilver te verkopen dan komt u met uw zilveren voorwerpen naar onze winkel in Hengelo of Deventer, wij bekijken dan welke keurtekens er in staan, en sorteren het zilver dan op zilvergehalte. Vervolgens gaan we het zilver wegen op een geijkte weegschaal, raadplegen de actuele zilverkoers en maken vervolgens een berekening wat uw zilver waard is. Als u uw zilver aan ons verkoopt dan kunt u ervoor kiezen voor contante uitbetaling of per overboeking op uw bankrekening. Wij maken het geld dezelfde dag nog over.

De actuele zilverkoers

Hieronder ziet u de grafieken van de actuele zilverkoers. De grafieken geven de prijs weer voor puurzilver per kilo en per troy-ounce