Schatzoeker heeft een (nazi)goudschat van 560 miljoen euro gevonden - Het Nederlandsche Inkoopkantoor
Beieren_nazischat_goudzoekers

Schatzoeker heeft een (nazi)goudschat van 560 miljoen euro gevonden

BERLIJN – De Duitse schatzoeker Hans Glueck(76) claimt een nazischat ter waarde van 560 miljoen te hebben gevonden in een bos in Beieren. Er is alleen één probleem: de eigenaar van het woud geeft Glueck geen toestemming om te graven. Volgens de bejaarde schatzoeker omdat de man alles voor zichzelf wil houden.

 

Glueck zegt echter dat niemand de schat vindt zonder de kaart die hij in handen heeft. Die kreeg hij in 1995, toen hij na een interview werd benaderd door een man die zei een schatkaart in het bezit te hebben die hij had gekregen van een SS-officier. Hij snapte niets van de tekens en cijfers op de kaart en besloot het papiertje aan Glueck te geven. De officier zou Ernst Kaltenbrunner zijn geweest: een hoge pief binnen de SS en een vertrouweling van Adolf Hitler.

Ernst Kaltenbrunner tijdens zijn proces.

Ernst Kaltenbrunner tijdens zijn proces.

 

Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog kreeg Kaltenbrunner van SS-baas Heinrich Himmler het bevel om de Reichsbank in Berlijn leeg te halen en de lading – miljoenen euro’s aan goudstaven – in een trein te stoppen. Die zou in Passau de grens met Oostenrijk oversteken, waarna de buit zou worden opgeslagen in een zoutmijn. Met het geld zouden de nazi’s vanuit de Alpen het verzet nieuw leven in willen blazen.

 

Dat liep anders: geallideerden voerden luchtaanvallen uit, waardoor de trein moest worden verborgen in Tittling. In het nabijgelegen woud, waar de nazi’s over een radiopost beschikten, werden de goudstaven verstopt. Sovjettroepen zouden enkele dagen later een radioboodschap van de nazi’s hebben onderschept: ‘Bevel uitgevoerd. Transport van bewakers overgenomen en opgeslagen in BSCHW. Wacht op instructies,’ klonk het. BSCHW zou staan voor ‘Bayerischer Wald’ en de SCH voor ‘schacht’.

Ernst Kaltenbrunner (links op de foto) tijdens een bezoek aan een concentratiekamp met Heinrich Himmler.

Ernst Kaltenbrunner (links op de foto) tijdens een bezoek aan een concentratiekamp met Heinrich Himmler.

 

Hoewel Glueck de kaart in eerste instantie niet begreep, bezocht hij het gebied tientallen keren. Nu beweert hij door te hebben waar de schat begraven ligt, maar krijgt hij dus geen toestemming van de eigenaar. De schat zou behalve goud, ook diamanten, kunstwerken en zeldzame postzegels bevatten.

Bron: Telegraaf.nl