Grootste diamant in ruim 100 jaar gevonden

Mijnwerkers in Botswana hebben de grootste diamant in meer dan honderd jaar gevonden. De 1111 karaat (eenheid van gewicht) diamant is qua grootte iets kleiner dan een tennisbal en de op een na grootste ruwe diamant die ooit is gevonden. Mijnwerkers van Lucara Diamond ontdekten de steen in de Karowe-mijn in het centrale deel van Botswana.

De grootste ongeslepen diamant die ooit is gevonden is de Cullinan van 3106 karaat. Die werd in 1905 in Zuid-Afrika gedolven. Die steen werd gekloofd en geslepen in Amsterdam en verwerkt in de Britse kroonjuwelen. De grootste van deze geslepen stenen is de Grote Ster van Afrika.

Dat is echter niet de grootste geslepen diamant ter wereld. Dat is de Golden Jubilee die in 1985 eveneens in Zuid-Afrika uit de grond kwam en daarna door meesterslijper Gabi Tolkowsky werd behandeld. Deze steen werd in 1995 door een Thais syndicaat gekocht en cadeau gedaan aan koning Rama IX van Thailand voor zijn vijftigjarig jubileum.

De waarde van de nu gedolven steen is vooralsnog niet bekend. De prijs voor grote diamanten (meer dan tien karaat) is het afgelopen jaar met 5 procent gedaald, zo meldde mijnbouwonderneming Gem Diamonds, concurrent van Lucara Diamond. Daarmee lijken de grote stenen de prijsval waarmee de industrie kampt enigszins te weerstaan. Voor kleinere stenen wordt volgens de mijnbouwer momenteel 30 procent minder betaald dan een jaar eerder.

Gem Diamonds was tot nu toe houder van het record van de grootste steen die deze eeuw werd gevonden Zij dolven in 2006 een diamant van 603 karaat in een mijn in Lesotho.

Bron: Telegraaf