Het Nederlandsche Inkoopkantoor groeit onder tweede generatie Kienhorst

OLDENZAAL – Ruim veertig jaar is de postzegel- en muntenhandel van Clemens Kienhorst in en buiten Oldenzaal een begrip voor filatelisten, muntenverzamelaars maar ook mensen die goud, zilver, sieraden of horloges willen verkopen. Sinds enkele jaren is de zaak onder de naam Het Nederlandsche Inkoopkantoor verder gegaan. Oprichter Clemens Kienhorst (67) heeft de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt en heeft de zaak per oktober vorig jaar overgedragen aan zijn zoon Chris (38).

Het Nederlandsche Inkoopkantoor heeft ook vestingen in Hengelo, Deventer en Apeldoorn. Clemens Kienhorst: “Die zaken heeft Chris met lokale vennoten zelf opgezet. Hij heeft het vak van mij in de loop der jaren geleerd, dat maakt het wel bijzonder.” Het kantoor koopt en verkoopt postzegels, munten, goud, zilver en edelstenen, horloges, sieraden en klein antiek. Clemens: “Maar ook andere verzamelingen. Zo heb ik ooit een collectie belastingplaatjes voor brommers gekocht, een verzameling suikerzakjes en een verzameling foto’s van alle watertorens in Nederland. Dat maakt dit beroep zo mooi, de diversiteit! Er zijn zoveel verzamelingen, dat verrast me steeds weer.”

Voor veel mensen hebben oude munten en postzegels toch een stoffig imago? “Vergis je niet!” zegt Clemens: “Er zijn nog altijd veel verzamelaars en aan de munten en postzegels zit ook een heel stuk historie vast. Ze hebben ook een grote educatieve waarde. Kinderen, die nu geboren worden, groeien op met de computer en digitaal dataverkeer, ze kunnen zich straks geen voorstelling maken van het postverkeer. Ook het gebruik van munten zullen ze waarschijnlijk niet bewust meemaken. Mooi toch als er tastbare geschiedenis bewaard blijft?”

Corona heeft de omzet van de zaak sterk gedrukt. Clemens en Chris zijn uiteraard blij dat de lock-down wordt afgebouwd. Clemens: “We verkopen natuurlijk veel verzamelstukken en sieraden via internet, dat loopt wel door, maar voor ons is de handel in goud en zilver de hoofdmoot en dat komen de mensen normaalgesproken persoonlijk inbrengen bij één van onze winkels. En dat was heel beperkt in de coronatijd.

Clemens: “Er is nog veel goud en zilver onder de mensen, waar ze niets meer mee doen.” Erfenissen zijn vaak aanleiding om bij het kantoor aan te kloppen. Clemens: “Maar ook beëindiging van relatie of huwelijk is vaak een trigger. Je hebt dan een ring bijvoorbeeld die emotioneel geen waarde meer heeft. Waarom zou je het dan niet verkopen?” De handel via internet gaat goed. Clemens: “We zoeken nog twee krachten om de afhandeling van de verkopen te doen, maar denk ook aan het documenteren en het maken van foto’s van de stukken. Er gaan tientallen pakjes per dag de deur uit en dat moet met de nodige zorg gebeuren. Het gaat soms om een grote waarde. We hebben trouwens een speciale site voor vintage sieraden: juweelwinkel.nl”

Er wordt wel een met wantrouwen gekeken naar handelaren, die edelmetalen en sieraden in- en verkopen. Clemens: “Dat herken ik wel. Het zijn met name opkopers, die één of twee dagen in een zaaltje spullen inkopen en dan vaak ver beneden de waarde bieden. Daarna zijn ze weer verdwenen. Wij doen daar niet in mee, we willen een faire prijs betalen, je moet de mensen niets wijs maken. Ik zit al veertig jaar op deze plek en ik ben trots op onze reputatie, daar zijn we zuinig op!”

Clemens is pas opa geworden van kleindochter Liv en kleinzoon Olivier. Clemens: “Ik heb nu mooi tijd om daarvan te genieten, maar verder ga ik echt niet stilzitten, hoor!”

Bron: www.glimlachtwente.nl