Beleggen in zilver

Beleggen in zilver

Zilver is een edelmetaal dat vaak terug te vinden is in sieraden, servies en munten, en dat vroeger veelal werd gebruikt als betaalmiddel. Vandaar dat zilver in verschillende talen het woord voor geld is (denk aan het Franse Argent). Zilver wordt al meer dan 5000 jaar door de mensheid uit de grond gewonnen.

Hoewel zilver symbool staat voor de tweede plaats, doet het als handelsproduct zeker niet onder aan goud. U leest hier waarom veel mensen ervoor kiezen om te beleggen in zilver, en wat de mogelijke manieren zijn om te beleggen in zilver. Verder leest u hier hoe u zelf kunt beleggen in zilver.

Waarom beleggen in zilver?

Beleggingen in zilver worden ‘hard assets’ genoemd. Dit houdt in dat je hiermee een fysiek product aankoopt. Er zijn verschillende redenen te benoemen waarom mensen investeren in zilver investeren als hard asset.

Zilver als veilige haven

Net als goud wordt zilver vaak gebruikt als veilige haven omdat het een relatief waardevaste belegging is, in tegenstelling tot andere investeringen in bijvoorbeeld aandelen of crypto. Deze handelsproducten zijn namelijk veel veranderlijker en reageren vaak intenser op financiële instabiliteit. Dit terwijl zilver en goud in zulke perioden juist hun waarde behouden, of zelfs in waarde toenemen.

Dit is te verklaren door het feit dat in tijden van financiële crisis, het vertrouwen in geld bij mensen vaak afneemt. Geld heeft namelijk te maken met inflatie: de waarde veranderd, en vooral in crisistijden kunnen deze veranderingen groot zijn. Daarom kiezen mensen in zulke periodes er vaak voor om te investeren in goud of zilver, omdat deze producten minder inflatiegevoelig zijn.

Industrieel gebruik

In tegenstelling tot goud, wordt zilver nog veelvoudig in de industrie gebruikt. Dit omdat zilver een aantal unieke eigenschappen heeft: zo is het de meest elektrisch en thermisch geleidende metaal. Het wordt in veel verschillende producten gebruikt, zoals elektronica, medische apparatuur en zonnepanelen.

Hierdoor heeft zilver eigenlijk twee functies: beleggingsproduct en industriële grondstof. Men verwacht dat de industriële vraag naar zilver zal toenemen. Dit in combinatie met het afnemende aanbod (zilver is niet duurzaam en kan dus opraken) kan op lange termijn een positief effect hebben op de prijs van zilver.

Goedkoper dan goud

Zilver is per kilo vele malen goedkoper dan goud, en daarom wordt het ook wel ‘poor man’s gold’ genoemd. Om deze reden is zilver voor veel mensen een toegankelijkere investering dan goud. Aan een kilo goud ben je tienduizenden euro’s kwijt, terwijl een kilo zilver enkele honderden euro’s kost.

Dit houdt echter niet in dat u met een investering in zilver minder kunt verdienen als een investering in goud. Dit is namelijk afhankelijk van de koersen, en niet van de waarde per kilo. Stel, u investeert €1000,- in zowel goud als zilver, en beide koersen stijgen met 5%, dan is de waarde van zowel uw goud als uw zilver gestegen met €50,-.

Praktischer dan goud

Zowel goud als zilver staan er bekent om dat ze erg liquide zijn. Dit is omdat er vrijwel altijd vraag en aanbod is naar deze edelmetalen. Toch is zilver vele malen praktischer dan goud, omdat het per kilo stukken goedkoper is. Dit kunnen we het beste uitleggen aan de hand van een voorbeeld.

Stel, u hebt een hoeveelheid goud in bezit ter waarde van €1000,- (op het moment van schrijven komt dat neer op ongeveer 20 gram). Mocht u een hoeveelheid goud willen verkopen ter waarde van €50,- om bijvoorbeeld een aankoop te doen, dan zult u minder dan een gram moeten verkopen, wat in de praktijk erg lastig. Bij zilver is dit veel praktischer. €50,- zilver is namelijk in hoeveelheden een aantal tientallen grammen (op het moment van schrijven ongeveer 75 gram).

Wilt u zilver aanschaffen als investering?

Goud-zilver ratio

Goud-zilver ratio

Veel beleggers bekijken de goud-zilver ratio om te beslissen in welk edelmetaal ze willen beleggen. Deze ratio geeft aan hoeveel kilo zilver je nodig hebt om één kilo goud te kopen. In andere woorden, het geeft aan wat de waarde van goud is ten opzichte van zilver. Het honderdjaar gemiddelde is 1:47.

Als deze ratio hoger is dan dit gemiddelde, dan heeft dit twee mogelijke verklaringen: goud is duurder dan gemiddeld of zilver is goedkoper dan gemiddeld. Andersom geld hetzelfde: als de ratio lager ligt, dan is goud goedkoper dan gemiddeld of zilver duurder dan gemiddeld.

Hoe kan ik investeren in zilver?

Er zijn diverse manieren waarop u kunt investeren in zilver, en het is belangrijk om deze opties af te wegen voor u begint met beleggen. Graag leggen we u uit wat de mogelijkheden om te beleggen in zilver.

Fysieke aankoop of externe opslag?

Er zijn twee manieren waarop u kunt investeren in zilver: fysieke aankoop van zilver; waarmee u het zilver in ontvangst neemt en zelf bewaard, en externe opslag van zilver; wat betekent dat de aanbieder waar u het zilver hebt verkocht het in bezit houdt en bewaard.

Dat laatste klinkt misschien erg aantrekkelijk omdat u dan niet voor eigen opslag hoeft te zorgen, maar het kent echter enkele nadelen ten opzichte van fysieke aankoop. Zo bent u hierbij op lange termijn vaak meer geld kwijt omdat je opslagkosten moet betalen.

Daarbij hebt u bij externe opslag geen controle en toezicht op je eigen investering. Mocht er wat gebeuren met het opslagdepot waar uw zilver opgeslagen is, dan valt dat volledig buiten uw controle. Wanneer u het zilver echter fysiek aankoopt heb je wel volledige controle over je investering.

De fysieke aankoop kunt u bovendien anoniem opslaan, wat bij externe opslag niet het geval is. De aanbieder is wettelijk verplicht om uw identiteitsgegevens op te slaan en te koppelen aan het door u gekochte zilver.

Baren of munten?

Baren of munten?

Wanneer u besluit om te investeren in fysiek zilver, kunt u kortgezegd kiezen uit twee verschillende vormen: baren en munten. Bij zilver is er een belangrijk verschil tussen de aankoop van munten en van baren, namelijk dat u over baren 21% btw moet betalen terwijl munten onder de margeregeling vallen en er dus geen btw gerekend wordt.

Zilver wordt namelijk zoals eerder gezegd veelvuldig gebruikt in de industrie, en wordt daarom in tegenstelling tot goud gezien als een industrieel product. Omdat munten officieel worden gezien als betaalmiddel, hoef je hier geen btw over te betalen. Per troy ounce is er niet of nauwelijks verschil tussen de waarde van zilveren munten en zilveren baren.

Daarom is het voor particuliere kopers aan te raden om te investeren in zilver in de vorm van munten. Een voorbeeld van een zilveren munt is de zilveren gulden. In deze munt zit een zilvergehalte van 720/1000. De munt bevat in totaal 4,68 gram zilver. Deze munt is bij Het Nederlandsche Inkoopkantoor direct uit voorraad leverbaar.

De zilveren gulden werd van 1954 t/m 1967 geslagen en gebruikt als betaalmiddel. Toen de zilveren gulden werd vervangen door een nikkelen munt, besloten veel mensen hun oude zilveren munten te behouden in de hoop dat de waarde van zilver ten opzichte van de gulden zou stijgen. Dit bleek uiteindelijk ook het geval te zijn: tegenwoordig ligt de zilverwaarde van de zilveren gulden omgerekend rond de 6,- gulden (ongeveer 3,- euro).

Wij van Het Nederlandsche Inkoopkantoor vinden het belangrijk dat u veilig en discreet zilver en goud kunt aankopen. Transparantie van onze kant is daarvoor van essentieel belang. Om u van de beste adviezen te kunnen voorzien, speelt onze deskundigheid een cruciale factor.

Wilt u meer informatie over beleggen in zilver, goud of een van de andere zaken waar wij ons mee bezig houden? Dan kunt u tijdens onze openingstijden vrijblijvend contact met ons opnemen. U bent ook van harte welkom op een van onze vier locaties (Hengelo, Deventer, Apeldoorn en Oldenzaal) voor al uw vragen en onze overheerlijke koffie

Investeren bij Het Nederlandsche Inkoopkantoor

Bent u benieuwd naar beleggen in fysiek zilver? Dan bent u bij Het Nederlandsche Inkoopkantoor aan het juiste adres. Bij ons kunt u zowel zilveren munten als zilveren baren fysiek aankopen. 

Al onze edelmetalen zijn goedgekeurd door de internationale toezichthouder LBMA (London Bullion Market Association), waarmee we u kunnen verzekeren dat het zilver dat u bij ons koopt voldoet aan de internationale standaarden.

Meer informatie of een vrijblijvend gesprek?