Beleggen in goud

Beleggen in goud

Goud wordt al meer dan 5000 jaar gezien als een zeer kostbaar edelmetaal, en werd door veel samenlevingen gebruikt als een ruilmiddel. De eerste gouden munten dateren uit circa 560 v. Chr. Tegenwoordig wordt goud nog steeds gezien als een waardevol product, en is het een populair goed om in te beleggen om verschillende redenen.

Graag leggen we u uit waarom goud zo populair is onder beleggers en op welke manieren u kunt beleggen in goud. Ook leest u hier hoe u zelf kunt beginnen met investeren in goud. 

Waarom beleggen in goud?

Investeringen in edelmetalen zoals goud en zilver worden ‘hard assets’ genoemd, omdat u daarmee een fysiek product aankoopt. Er zijn een aantal redenen waarom investeren in goud als hard asset tegenwoordig een populaire belegging is. 

Stabiele Investering

Goud kent een aantal voordelen als belegging ten opzichte van handelsproducten als aandelen en cryptomunten. Om te beginnen is de waarde van goud relatief stabiel in vergelijking met andere handelsproducten. De koersen van aandelen en cryptomunten zijn over het algemeen erg volatiel: de waarde van deze handelsproducten verandert erg snel, waardoor ze ook plotseling flink in waarde kunnen dalen.

Bovendien reageren de waarden van veel handelsproducten sterk op financieel onzekere tijden, zoals bij een crisis. In de kredietcrisis van 2008 daalde de waarde van bijna ieder beursgenoteerd aandeel, terwijl de waarde van goud juist steeg.

Goud als Strategische Hedge

Omdat goud niet op dezelfde factoren reageert zoals veel aandelen wel doen, kan het ook gezien worden als een strategische investering om risico in te dekken. Een dergelijke investering wordt ook wel een hedge genoemd.

Met een hedge vult de belegger zijn portefeuille grotendeels met aandelen, maar investeert hij een deel van zijn budget in goud. Mochten er factoren spelen in de financiële wereld die zorgen voor een daling van de koersen van aandelen maar geen effect hebben op de waarde van goud, dan blijft het verlies in dat geval beperkt.

Goud als veilige haven

Veel mensen investeren ook in goud omdat het wordt gezien als een veilige haven. De waarde van valuta’s zoals de euro en de dollar is over het algemeen minder stabiel dan de waarde van goud.

Mensen willen de waarde van hun geld vastzetten door het te investeren in goud. Als er vervolgens bijvoorbeeld een crisis uitbreekt waardoor de waarde van geld daalt, hopen deze mensen de waarde van hun bezit te kunnen behouden. Omdat de vraag van goud om deze reden tijdens financiële onzekere tijden vaak stijgt, kan de waarde van goud in zulke perioden stijgen.

Liquiditeit

Ten slotte is geld een populair handelsproduct omdat het in hoge mate liquide is. Er is vrijwel altijd een hoge vraag naar goud, waardoor het niet moeilijk is om een koper te vinden als u uw goud wilt inwisselen voor geld.

Wilt u goud aanschaffen als investering?

Hoe kan ik investeren in goud?

Voor u begint met beleggen is goud, is het natuurlijk wel belangrijk om te weten welke opties u heeft. Wij zullen in het kort beschrijven welke manieren er zijn om te beleggen in goud.

Fysieke aankoop of externe opslag?

Over het algemeen heeft u de keuze uit twee manieren om te investeren in goud: de fysieke aankoop van goud, waarbij u het goud zelf in ontvangst neemt en opslaat, en externe opslag, waarbij u uw goud laat beheren door de aanbieder.

Bij fysieke aankoop bent u over het algemeen op lange termijn goedkoper uit, omdat u geen opslagkosten hoeft te betalen.

Ook heeft u bij fysieke aankoop van goud zelf controle over uw investering, wat bij externe opslag niet het geval is. Als er wat gebeurt met de opslag van uw goud, dan heeft u daar in dat geval geen invloed op.

Wat veel mensen ook als een voordeel ervaren van de fysieke aankoop van goud is dat u dit volledig anoniem kunt doen, wat bij externe opslag niet het geval is. De aanbieder die het goud opslaat is namelijk verplicht uw gegevens op te slaan, waardoor de investering altijd gelinkt kan worden aan uw identiteit.

Wat wellicht als een minpunt van fysieke aankoop kan worden gezien, is dat u zelf moet zorgen voor de opslag van het goud. Toch adviseren wij van Het Nederlandsche Inkoopkantoor om te investeren in fysiek goud in plaats van externe opslag, omdat het naar ons inziens meer voordelen met zich meebrengt.

Baren of munten?

Baren of munten?

Wanneer u besluit om te investeren in fysiek goud, dan hebt u de keuze tussen baren en munten. In principe is de waarde per gram van munten en baren hetzelfde. Het hangt van uw persoonlijke voorkeuren af of u liever in munten of baren wilt investeren.

Wanneer u in baren investeert kunt u uit verschillende gewichten kiezen. Deze gewichten zijn 1 gram, 2,5 gram, 5 gram, 10 gram, 20 gram, 31,1 gram, 50 gram, 100 gram, 250 gram, 500 gram en 1 kilogram. Aan goudbaren zitten productiekosten verbonden, en deze zijn in verhouding hoger voor de lichtere baren dan voor de zwaardere baren.

Bij het investeren in gouden munten hebt u de keuze uit verschillende munten. Populaire munten zijn de Zuid-Afrikaanse Krugerrand, de Canadese Maple Leaf, de American Eagle (Lady Liberty), de Wiener Philharmoniker en het Gouden Tientje. Bij 1 troy ounce munten (31,1 gram goud) zijn de productiekosten ongeveer 5% bovenop de waarde van het goud. Voor lichtere munten zijn de productiekosten in verhouding hoger.

Wilt u beleggen in goud? Neem contact op

Investeren bij Het Nederlandsche Inkoopkantoor

Bent u geïnteresseerd in het aankopen van fysiek goud? Dan bent u bij het Nederlandsche Inkoopkantoor aan het juiste adres. U kunt bij ons zowel goudbaren als gouden munten direct aanschaffen zonder levertijd. 

Al het goud dat wij inkopen is gecertificeerd door de internationale toezichthouder LBMA (London Bullion Market Association), waarmee we kunnen garanderen dat het voldoet aan de internationale standaarden. 

Bij het Nederlandsche Inkoopkantoor hebben we discretie en deskundigheid hoog in het vaandel staan. U kunt bij ons volledig anoniem uw aankopen doen, en wij leveren vakkundig advies.

Wilt u meer weten over beleggen in goud? Dan kunt u tijdens onze openingstijden vrijblijvend contact met ons opnemen. Ook bent u van harte welkom voor een heerlijke kop koffie in een van onze vier locaties (Hengelo, Deventer, Oldenzaal en Apeldoorn)

Bel met ons voor meer informatie

Meer informatie of een vrijblijvend gesprek?